GSS borçluları için af ve sağlıktan yararlanma süresinin uzatılması gündemde

Özel Haber

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 01 Ocak 2012 tarihinde zorunlu hale getirilen Genel Sağlık Sigortası (GSS), hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların da sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan bir sistem olarak hayata geçirildi.

GSS kapsamında işsiz kalan veya normal prim ödemekte zorlanan vatandaşlar, çok düşük bir tutarda prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

GSS prim tutarı aylık 600 TL

GSS prim tutarı 2024 yılı için belirlenen rakam ise 600 TL. Gelir testi sonucunda ödeme gücü olmadığı tespit edilen vatandaşlar, bu primi ödemezler. Aylık geliri asgari ücretin üçte birini aşmayan vatandaşların GSS primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

GSS prim borcu bulunanlar da sağlık hizmetlerinden yararlanabilir

Cumhurbaşkanı kararı ile GSS prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için süre 31 Aralık 2024 tarihine uzatılmıştır.

Ancak bu tarihin yaklaşmasıyla birlikte, GSS prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamama riski ortaya çıkmıştır.

Aftan faydalanmak için gelir testi yaptırın

Ekonomist Dr. Selçuk Gülten, GSS kapsamındaki son durumu şu şekilde değerlendirdi:

31 Aralık 2024 tarihinin yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca vatandaşın GSS prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamama riski artmıştır. Halen konuyla ilgili çalışmalar devam etmekte olup, GSS prim borçlarının affedilmesi veya sürenin uzatılması gibi çözüm önerileri üzerinde çalışılmaktadır. Ancak gelir testi yaptırmayan vatandaşların bu işlemi yapmaları faydalı olacaktır.

Gelir testi

Eski adıyla yeşil kartlılar olarak bilinen ve prim ödeme gücü olmayan vatandaşlar da GSS kapsamına alınmıştır. Yeşil kartlılar, Türkiye’de ikamet eden ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurarak aile içi gelir testi yaptırmak zorundadır.

Gelir testi sonucunda prim ödeme gücü olmayanlar, GSS primi ödemezler. Aile fertlerinin harcamaları, taşınır-taşınmaz malları ve toplam gelirleri dikkate alınmaz.

GSS borcu sorgulama

Ekonomist Dr. Selçuk Gülten, muhtemel bir yeni karar öncesinde GSS borç sorgulamasının yapılmasını önererek şunları belirtti:

E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına girerek borcunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak gelir testi yaptırmadıysanız, en yüksek düzeyde GSS prim borcunuz hesaplanmış olabilir. Ödeme yapmadan önce gelir testinizi yaptırmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir